UUDEN AMMATILLISUUTENI TEESIT
28.9.21

Valmistuin työnohjaajaksi HY+:n järjestämästä reilun kahden vuoden koulutuksesta 15.9.21. Oma koulutusmatkani oli moninainen reissu itseeni. Lähdin hakemaan päivitystä omaan sairaalareksin rooliini, eikä ammattimainen työnohjaus ollut kovinkaan vahvasti mielessäni.

Jälkimmäisen koulutusvuoteni olin opintovapaalla päivätöistäni Tuusulan Kalliomaan sairaalakoulusta ja minulla oli riittävästi aikaa keskittyä opintoihin sekä ensimmäisen kerran elämässäni mahdollisuus kiireettömyyteen ja ajatteluun. Tuon opintovapaavuoden aikana kypsyi ajatus siitä, että kokeilisin siipieni kantavuutta työnohjaajana ja kouluttajana. Nyt takanani on kahden viikon verran yrittäjyyttä. Tiedän sen, että moninaisista palasista kasailen omaa toimeentuloani tämän virkavapaavuoteni aikana.

Tein lopputyöni ns. taiteellisena lopputyönä, koska sellainen oli HY+:n koulutuksessa mahdollista. Kirjallisessa osiossa peilasin omaa ammatillisen kehittymiseni koulutusmatkaa itselleni merkityksellisiin lukupäiväkirjani teoksiin ja prosessoin siirtymää uuteen ammatillisuuteen tämän dialogin kautta.

Varsinainen taiteellinen lopputyöni näki päivänvalon 13.9. viehkeässä Unioninkadun juhlasalissa. Minulla oli mukanani kitara, tankkirumpu, calimba, looper ja nippu muita lyömäsoittimia. Esitin loopaten kerrostuvan ja kasvavan ”Läkkä matkah!” (suomeksi: Lähde mukaan!) -teoksen calimballe, tankkirummulle ja lyömäsoittimille sekä veljeni Nikon sanoittaman ja itseni säveltämän ”Mi on praudua – elonmänettäjäpoiga” (suomeksi: Mikä on totuus – tuhlaajapoika) -kappaleen.

Musiikkiesitysten aikana pyöri tiivistelmänomaisesti kuvaesityksenä omat uuden ammatillisuuteni teesit, eräänlaisina tiivistelminä omasta opintomatkastani. Ne loivat minulle ja opiskelutovereilleni karttakuvaa siitä reissusta, joka oli myös itselleni tärkeäksi muodostuneella opiskeluryhmällä päättymässä.

Tuosta musiikkiesityksestä ei ole olemassa tallennetta, se oli ainutkertainen hetki ja juuri sellaisena erityinen taiteellinen lopputyö. Nuo uuden ammatillisuuteni teesit haluan kuitenkin laittaa kaikille jakoon. Ehkä Sinäkin voit löytää niistä jotain, jolla on itsellesi merkitystä omassa suhtautumisessasi työhön ja elämään.

Nämä teesit minä otan mukaani:

”Jokainen ihminen on oman elämänsä ohjaaja. Ajattelemalla hyvää, et päädy tekemään itsellesi tai toisille pahaa. Ajattelemalla pahaa, et päädy tekemään toisille hyvää.”
– James Allen

”Katkeruus ei koskaan tapahdu meille. Me valitsemme sen.”
– Tommy Hellsten

”Puhdas dialogi pelastaa maailman, jos sille annetaan mahdollisuus”
– Heimo Salminen

”Aloitteleva työnohjaaja tarvitsee rohkeutta imeä esikuvilta ja saada palautetta ohjattavilta ja vertaisilta. Oma työnohjaajuus rakentuu pikkuhiljaa kokemuksen kautta.”
– Matti-Pekka Virtaniemi

”Ajatukset ovat tekojemme peili. Voimme itse päättää mitä haluamme. Hiljentymisen ja rauhoittumisen merkitys on suuri.”
– James Allen

”Luovuus syntyy kiireettömyydessä.”
– Tommy Hellsten

”Älä syytä toisia. Keskity itseesi. Sitä kautta säteilet hyvää toisille.”
– James Allen

”Vain tämä hetki on olemassa. Ei ole sitten kun -aikaa.”
– Tommy Hellsten

”Tunteet ja ajatukset risteilevät meissä samalla tavalla. Ne tulevat ja menevät aaltoina, emmekä voi niitä kahlita.”
– Katja Myllyviita

”Ryhmä on taipuvainen regressioon. Suurryhmässä ristiriidat nousevat helposti pinnalle, koska on vaikea keskittyä kaikkien tarpeisiin.”
– Raimo Niemistö

”Tunteet päättävät puolestamme, kun järki ei siihen kykene.”
– Lauri Nummenmaa

”Ajattelu, tunteet, toiminta.”
– Ulla Rasimus

”Haemme kehitysobjekteiksi ihmisiä ja ryhmiä koko ajan. Minämme ei ole koskaan valmis.”
– Leila Keski-Luopa

”Elämme paljolti irrallamme juuristamme. Aikamme ohjaa vahvaan itsekeskeisyyteen, pärjäämisen pakkoon ja suorittamiseen.”
– Tommy Hellsten

”Ei on pyhä sana.”
– Tommy Hellsten

”Työnohjaus on suuren nöyryyden oppimista ja epävarmuuden sietämistä.”
– Pirkko Siltala

Nämä lauseet mukanani syksyyn ja tulevaisuuteen sukeltaen,

Mika Saatsi
työnohjaaja

Leppävirran VESO 2.10.21

AAMUPÄIVÄ

ILTAPÄIVÄ